Skador är vanliga vid flytten

Hur undviker vi att göra oss illa i samband med att vi  genomför flyttar? Att flytta är tungt och den som arbetar med det kan drabbas av olika krämpor. Det handlar primärt dock om förslitningsskador där upprepade lyft kan leda till besvär i exempelvis axlar och andra kroppsdelar. 

Vi som flyttfirma på Gotland är vana vid att lyfta och vi har ett arbete som ger oss både styrka och motion. Det är en ren ynnest och ett privilegium - vårt jobb håller oss i form och hur många arbeten gör egentligen det? 

Det man däremot inte ska sticka under stol med är att många de facto gör sig illa i samband med att man flyttar. Dels kan det handla om skador som kommer av att man tappar saker. Dels skador som kommer av att man ramlar och samtidigt bär en kartong. En sko ligger i vägen, man kliver på den och faller handlöst framåt utan att kunna ta emot sig. Det är vanligare än man tror. 

Lyft lätt och lyft rätt 

Det absolut vanligaste dock är att man lyfter för tungt och att man samtidigt också lyfter fel. Det är tack och lov också den skada som är enklast att parera. Vi tänkte här visa hur genom att rada upp några tips. 

  • Värm upp. Hur agerar du inför en viktig match? De allra flesta ser till att vara ordentligt varma inför en kommande fysisk prestation. Vad är egentligen skillnaden mot att bära tungt vid flytten eller lyfta tungt på gymmet? Vi skulle säga att skillnaden är marginell och att den ligger att flytten tar längre tid. Det innebär att du måste se till att värma upp. Jogga lite lätt, gör några benböj och se till att din kropp är redo för uppgiften. 
  • Packa rätt. Felet som många gör är att man inser att man har för få kartonger. Det innebär att man fyller de befintliga till bredden. Dels så innebär detta att innehållet de facto kan åka rakt genom botten och skadas. Dels innebär detta också att man själv - och primärt ryggen - kan ta stryk. Ryggskott är långt ifrån ovanligt i samband med att man lyfter en fullpackad kartong. Rådet är att du packar lättare och går fler gånger. Gällande kartonger så finns en ekvation som stämmer ganska bra överens med verkligheten. Mängden kartonger du behöver ska motsvara antalet kvadratmeter du ska flytta ifrån. 50 kvm ger alltså 50 flyttkartonger. 
  • Lyft på rätt sätt. Dina största muskler sitter på benen och på rumpan. Dessa ska du använda när du lyfter. Du ska inte dra med armarna och lyfta med ryggen. Böj dina ben, håll ryggen rak och lyft kartongen - kontrollerat - uppåt. Så undviker du ett ryggskott.
  • Undvik tunga lyft. Vissa lyft bör man överlåta till proffs. Att lyfta ett piano eller flytta exempelvis ett kassaskåp kräver kunskap och erfarenhet. Det kräver också en gedigen riskbedömning och - i många fall - speciella verktyg där exempelvis en kran kan behövas. Genom att överlåta de absolut tyngsta lyften till en flyttfirma så slipper du och dina vänner skada er. Dessutom så innebär det att pianot också kommer fram i ett och samma skick.  
En effektiv och respektfull flyttfirma på Gotland
22 Jul 2023