Vår värld har blivit allt mer öppen och i synnerhet ligger vår europeiska kontinent väldigt välkomnande för oss svenskar. Tack vare EU kan vi som svenska medborgare välja att flytta till ett annat EU-land för att jobba, studera, söka jobb - eller leva som pensionär - under tre månader utan att registrera oss i landet.
Vilket också ger en bra känsla för det nya landet och kring huruvida man kan tänka sig en längre vistelse eller en mer permanent flytt. Väljer man detta så krävs det också att man registrerar sig i landet i fråga. Världen är således mer öppen och att fler svenskar väljer att flytta utomlands är ett tecken och bevis på detta. En utlandsflytt är emellertid ingenting som sker i brådrasket och utan några förberedelser.
Tips inför utlandsflytten
Som flyttfirma på Gotland har vi hjälp till med logistiken kring många utlandsflyttar genom åren och kan visa upp lyckade flyttar till allt från Danmark och Tyskland, vidare till Spanien, Frankrike, Italien och exempelvis England. Det har också gett oss nödvändig erfarenhet och värdefull kunskap kring hur man ska tänka i samband med att man vill flytta till ett annat land. Vi är experter på flyttar, men det finns även andra saker som påverkar och som man bör vara medveten om.
Att exempelvis kontakta Skatteverket och Försäkringskassan är viktigt. Du kommer även fortsatt att ha kvar ditt svenska medborgarskap och med detta så kan du också exempelvis rösta i olika val - men även tvingas betala skatt och inkomstdeklarera. Det är viktigt att du ser över vad som gäller beroende på vilket land du ska flytta till samt hur länge du planerat att stanna just där. Viktigt är även att kollar vad som gäller gällande allt detta i det nya landet - och att du ser över exempelvis försäkringar och sjukvård.
Lär känna det nya landet
Har du barn så blir skolan givetvis också en viktig detalj att titta närmare på. Finns Svenska Skolan i närheten eller kommer barnen att gå i en lokal skola? Kolla upp! Tänk även på att det handlar om ett stort steg för barnen. Att flytta utomlands som vuxen är stort - men för barn blir det ett ännu större steg. Genom att se över exempelvis aktiviteter, sporter och andra sysselsättningar så kan ni hjälpa barnen att snabbare acklimatisera sig i det nya landet.
I övrigt då? Vi radar upp några viktiga punkter som kan hjälpa dig vid din utlandsflytt:
- Möbler? Att flytta innebär också att man - givetvis - ska flytta möbler och annat bohag. Detta kan ske via flyttbilar eller där man exempelvis hyr en container och fraktar över det man behöver. Ett tips är att börja i en mer blygsam skala. Du kan prova att bo in dig och känna efter att du verkligen trivs innan du tar över dina möbler och allt övrigt bohag. Mycket finns att köpa på plats och det kan definitivt vara läge för en liten nystart - på fler än ett sätt. IKEA finns överallt, eller hur? Magasinering i samband med en utlandsflytt är ofta ett bra alternativ. Dina möbler ligger i tryggt förvar i Sverige till dess att du behöver dem.
- Läs på om landet. Det är viktigt att man är påläst och insatt i hur det nya landet fungerar - både kulturellt och rent administrativt. Var beredd på skillnader mot Sverige - både i positiv och negativ bemärkelse. Att saker inte fungerar som i vårt land betyder inte att de inte fungerar; det är bara lite annorlunda. Var öppen!
- Språket. Se alltid till att lära dig språket så att du åtminstone kan genomföra enklare beställningar och förstå några fraser. Det ger dig många fördelar och en enklare väg in i det nya samhället.